17 Aralık 2015 Perşembe

İtalyan Kahvaltısı

İstanbul’da işe başladığıdan beri doğru dürüst kahvaltı yapma fırsatım pek olmadı. Tabii aç da kalmadım. Kahvaltı yerine işyerinde yaptığımız çay ile birlikte poğaça, simit yada en kötü ihtimalle bisküvi ile açlığımızı hallediyorduk.  Bu durum yine de kahvaltı kültüründen uzak kaldığımız anlamına geliyor. O dönemde ailem İstanbul’da olmadığı için teyzelerime giderdim kahvaltı için.

İtalyan Kahvesi ve Krosan
İtalya’ya gelince işler değişti. Burada sabahları Türkiye’de ki açlığımı giderdiğim gibi gideremiyorum. İtalya’nın bir kahvaltı kültürü yok. Sabahları uyandıklarında yaptıkları ilk şey kahve yapmak, İtalyan Kahvesi. Türk kahvesi gibi cezve’ye konup içilen ancak köpüğü olmayan bir kahve. Sert ama tadı tuzu olmayan bir kahve.  Eğer buraya gelirseniz burada kahve’nin yanına en iyi ihtimalle tatlı tarzında yiyecekler bulabilirsiniz. Bizde ki poğaca yada börek tarzı yiyecekler bulmayı beklemeyin.

Zeytinyağı tüketiminde İtalyanlar dünya birinciliğine oynayabilirler. Zeytinyağı üretimi sanayiileşmiş durumda. Ve fiyatı da gayet iyi durumda. Ucuz ve bol olmasına rağmen zeytinyağını nerede kullandıklarını henüz görebilmiş değilim. Kahvaltı kültürleri olmadığı gibi doğru dürüst yemek yiyebileceğiniz lokanta yada resturantları bile yok denecek kadar az.

Zeytinyağı bol olmasına rağmen zeytin tüketimi bir hayli az. İtalyanlar zeytini kahvaltı’da tüketmiyorlar. Şimdiye kadar pizza (pitza diye okuyun) yada makarna(pasta)’larda kullanıldığını görebildim. Aynı şekilde bu durum peynir içinde geçerlidir.  Peynir’de zeytin gibi kahvaltı’da değil, pizza yada makarna’da kullanılır.

Dün bir İtalyan Tv kanalını izlerken, kanal’ın muhabirleri sokaktaki insanlara soruyordu. Kahvaltı olarak ne yerseniz gibilerinden. İnsanların çoğu kahve ve tatlı olarak yapılan yiyecekleri söylediler. Daha sonra da Tv kanalının stüdyosuna bağlanarak kahvaltı etmenin yararlarından bahsettiler. Devamında mısır gevreği reklamına geçildi. Fabrika’dan bol bol görüntülere vardı. Abd’den getirilen ya da İtalya’da ki fabrikalar da üretilen mısırların nasıl işlendiği ile ilgili. Reklamlarda da çocukların mısır gevreklerini nasıl da severek yediklerini gösterdiler

İtalyanların kahvaltı kültürü yok, en azından bizim Türklerin kahvaltı kültürü gibisi yok ancak bu gidişle İtalyanlar ellerinde ki az da olsa sabahları yedikleri tatlı yiyecekleri de yakında bu Abd mısır gevrekleriyle kaybedecekler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.