İstanbul’da işe
başladığıdan beri doğru dürüst kahvaltı yapma fırsatım pek olmadı. Tabii aç da
kalmadım. Kahvaltı yerine işyerinde yaptığımız çay ile birlikte poğaça, simit
yada en kötü ihtimalle bisküvi ile açlığımızı hallediyorduk. Bu durum yine de kahvaltı kültüründen uzak
kaldığımız anlamına geliyor. O dönemde ailem İstanbul’da olmadığı için
teyzelerime giderdim kahvaltı için.
![]() |
| İtalyan Kahvesi ve Krosan |
İtalya’ya gelince
işler değişti. Burada sabahları Türkiye’de ki açlığımı giderdiğim gibi gideremiyorum.
İtalya’nın bir kahvaltı kültürü yok. Sabahları uyandıklarında yaptıkları ilk
şey kahve yapmak, İtalyan Kahvesi. Türk kahvesi gibi cezve’ye konup içilen
ancak köpüğü olmayan bir kahve. Sert ama tadı tuzu olmayan bir kahve. Eğer buraya gelirseniz burada kahve’nin
yanına en iyi ihtimalle tatlı tarzında yiyecekler bulabilirsiniz. Bizde ki
poğaca yada börek tarzı yiyecekler bulmayı beklemeyin.
Zeytinyağı
tüketiminde İtalyanlar dünya birinciliğine oynayabilirler. Zeytinyağı üretimi
sanayiileşmiş durumda. Ve fiyatı da gayet iyi durumda. Ucuz ve bol olmasına rağmen
zeytinyağını nerede kullandıklarını henüz görebilmiş değilim. Kahvaltı
kültürleri olmadığı gibi doğru dürüst yemek yiyebileceğiniz lokanta yada
resturantları bile yok denecek kadar az.
Zeytinyağı bol olmasına
rağmen zeytin tüketimi bir hayli az. İtalyanlar zeytini kahvaltı’da tüketmiyorlar.
Şimdiye kadar pizza (pitza diye okuyun) yada makarna(pasta)’larda kullanıldığını
görebildim. Aynı şekilde bu durum peynir içinde geçerlidir. Peynir’de zeytin gibi kahvaltı’da değil, pizza
yada makarna’da kullanılır.
Dün bir İtalyan Tv
kanalını izlerken, kanal’ın muhabirleri sokaktaki insanlara soruyordu. Kahvaltı
olarak ne yerseniz gibilerinden. İnsanların çoğu kahve ve tatlı olarak yapılan
yiyecekleri söylediler. Daha sonra da Tv kanalının stüdyosuna bağlanarak
kahvaltı etmenin yararlarından bahsettiler. Devamında mısır gevreği reklamına
geçildi. Fabrika’dan bol bol görüntülere vardı. Abd’den getirilen ya da İtalya’da
ki fabrikalar da üretilen mısırların nasıl işlendiği ile ilgili. Rekla mlarda da çocukların mısır gevreklerini nasıl
da severek yediklerini gösterdiler
İtalyanların
kahvaltı kültürü yok, en azından bizim Türklerin kahvaltı kültürü gibisi yok
ancak bu gidişle İtalyanlar ellerinde ki az da olsa sabahları yedikleri tatlı
yiyecekleri de yakında bu Abd mısır gevrekleriyle kaybedecekler.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.